Новини > Най-светлият празник

Най-светлият празник

    Денят на светите братя Кирил и Методий събра в двора на училището учители, ученици и служители. Под звуците на духовата музика множеството премина по главната улица на гр. Върбица. Към шествието се присъединиха общински съветници, дългогодишни учители, родители и граждани.
    Точно в 10,00 часа в залата на народно читалище „Пробуда 1871“ прозвуча познатият на всеки българин химн „Върви, народе възродени“. Тържествено слово в чест на празника поднесе директорът на СОУ „Свети Паисий Хилендарски“ г-жа Минка Атанасова. Тя припомни значението на всеотдайното дело на двамата първоучители и отбеляза: „Затова ние днес търсим и откриваме Кирило-Методиевия пламък в очите на днешните учители.“
   Г-жа Марияна Христова - секретар на Община Върбица - поздрави учителската общност по случай „най-възторжения и тържествен ден“ и пожела „здраве, сили, творчески дух и оптимизъм“, за да се съхрани и пребъде българската духовност.
   В концерта участваха представители от всички образователни етапи. Сценаристите – г-жа Хава Дерменджиева и г-жа Росица Станева – се довериха на доказания професионализъм на г-жа М. Митова, г-жа Ек. Минкова, г-жа Цв. Мъдрова, г-жа А. Аянска, г-жа Д. Николова, г-жа Б. Енчева и г-жа Св. Спасева. Програмата предложи на зрителите и словесно изпълнителско изкуство, и вокално-танцови изпълнения. Публиката посрещаше и изпращаше с бурни аплодисменти всеки артист, певец или танцьор.
    На финала отново под обединяващия химн „Върви, народе възродени“ на сцената се появиха артистите от СИП „Фолклор“, танцьорите от клуб „Приятели на музиката“, техните по-големи „колеги“ от СИП „Етновойс“, майсторите на художественото слово, певиците Мелиса Реджебова и Валентина Митева, групите от втори клас. Успешен бе и дебютът на водещите Емине Мехмедова и Хакъ Джемалов.