Новини > Седмокласниците Мелек и Ерен грабнаха призовете за словесно изпълнителско майсторство

Седмокласниците Мелек и Ерен грабнаха призовете за словесно изпълнителско майсторство

    Конкурсът по словесно изпълнителско изкуство, който се проведе на 11 декември сред седмокласниците, се оказа изключително оспорван. 15 кандидат-гимназисти се бориха за първата награда в предварително обявените категории - лирика и проза. Според условията на конкурса участниците трябваше да заявят предпочитанията си и самостоятелно да подготвят избрана от тях лирическа творба или откъс от белетристично произведение. Ограничения при избора на автор нямаше.
   На импровизираната сцена в кабинета по български език кандидатите за майсторското звание в категория лирика впечатлиха присъстващите с въздействащи изпълнения на Ботевите поеми „Хайдути“ и „На прощаване“ и на одите от цикъла „Епопея на забравените“ на Иван Вазов. Претендентите в категория проза бяха се насочили предимно към най-популярните Йовкови разкази – „Серафим“, „Другоселец“ и „По жицата“. По този начин бе почетена 135–та годишнина от рождението на автора.
   След като обяви резултатите и поздрави победителите, председателят на журито г-жа Аянска със задоволство отбеляза засиления интерес на тийнейджърите към творбите на българските класици.